Wat als je geen idee hebt waar het allemaal om draait (is dat erg?)

 

Waar blijven dromen als ze uitkomen? Wie bepaalt wat onkruid is? Zomaar wat vragen waarop je in dit boek geen enkel antwoord gaat krijgen. Femke Schavemaker en Jesse Laport schreven een ode aan de onwetendheid. Het werd een gedachtenbundel met veel vragen. Over thema’s als vertrouwen, verlies, dankbaarheid, balans, kwetsbaarheid en verwondering.

Iederal (2022)

 

Karkas (2017)

Cover: Dog and Pony

“Wanneer Nora van Middelaar de diagnose ‘manisch-depressief’ krijgt, is het eerste wat ze doet een roze hortensia kopen en het tweede de folders over de stoornis in de prullenbak werpen. Het patiënt zijn gaat haar niet goed af. Tot ze besluit te stoppen met de medicijnen en zelf de verantwoordelijkheid neemt over haar stemming. Ze verzint een woud aan regels en daaraan gekoppelde sancties om zichzelf in het gareel te houden. Maar als je eenmaal de wereld hebt gezien in vacuum, het koude raster van de werkelijkheid, kun je er nooit meer helemaal deel van uitmaken. Uiteindelijk zijn het de regels zelf waar ze zich in dreigt te verliezen. Karkas is een ontroerend coming-of-ageverhaal met de kracht van een bijl. Het duikt zo diep in de ups en downs van de bipolaire Nora dat je de waanzin zelf kunt proeven.”

Nijgh & van Ditmar (2017)

 

Brand Experiences

 

In een tijdperk waarin je als consument honderden reclameprikkels per dag te verwerken krijgt, wordt beraken belangrijker dan bereiken. ‘Brand experiences’ ontrafelt de beleveniseconomie. Het wijst de weg in de wereld van experiences aan de hand van theorieën, cases en handvatten om zelf belevenissen voor een merk te regisseren. Immers, ‘het wordt pas leuk als je meedoet’!

Samen met Dick Buschman (2004)

Fotograaf: Hazel Ling
Foto door Hazel Ling

Femke Schavemaker

Femke Schavemaker (1973) werkt als copywriter/creative director, schrijver en dichter. In 2017 verscheen haar debuutroman Karkas en in 2022 de gedachtenbundel Wat als je geen idee hebt waar het allemaal om draait (is dat erg?). Femke groeide op in Zoetermeer en studeerde filosofie in Amsterdam. Later volgde ze de schrijfopleiding aan de Rietveld Academie.